Podzemie pod vežami - živá expozícia pre verejnosť

Jaskyňa pre turistov


Medvedia štôlňa - staré banské dielo 
spristupnené pre verejnosť


miesto kde sa oplatí zastaviť.
Sprístupnená jaskyňa Zlá diera na území Prešovského okresu, pri obci Lipovce
Hudba podľa môjho gusta!
www.raftingadventure.sk

www.dobrodruh.sk

Już od 1989 r. firma Air-Sport  
dzięki swoim skrzydłom ułatwia adeptom latania poznanie piękna trzeciego wymiaru – powietrza
www.extreme-sports.lt
www.klubpratel.wz.cz
www.4d.sk
Jaskyniarsky klub Strážovské vrchy


Odporúcané stránky:
www.esperanto.sk
www.welzl.cz www.galeriaslovakia.sk
www.volny.cz/mongolia
www.vlasta.org
www.vanek.4d.sk



Inzercia

Jaroslav Hašek, priekopník expedičnej turistiky
Ing. Peter HolĂşbek 
[21.12.2006, 40030]

Nezabudnuteľný český spisovateľ Jaroslav Hašek ako priekopník expedičnej turistiky




    NezabudnuteÄľnĂ˝ ÄŤeskĂ˝ spisovateÄľ Jaroslav Hašek ( narodenĂ˝ v roku 1883 v Prahe, zomrel v roku 1923 v Lipnici nad Sázavou ) je vo verejnosti, najmä tej staršej, známy najmä ako autor románu „Osudy dobrĂ©ho vojákav Ĺ vejka za svÄ›tovĂ© války“. Pri návšteve sibĂ­rskeho mesta Irkutsk sme navštĂ­vili jeho pamätnĂş tabuÄľu na ulici, ktorá dostala jeho meno. Táto udalosĹĄ spĂ´sobila, Ĺľe sme sa doma zaÄŤali viac zaujĂ­maĹĄ o jeho Ĺľivot a tvorbu. Jaroslav Hašek bol majster slova a poÄŤas svojho krátkeho Ĺľivota napĂ­sal viac ako 1200 poviedok, z nich ÄŤasĹĄ má cestopisnĂ˝ charakter. Je povaĹľovanĂ˝ za jednĂ©ho z najvĂ˝znamnejších ÄŤeskĂ˝ch spisovateÄľov. Medzi irkutskou mládeĹľou je známy len ako meno jednej z mnohĂ˝ch reštauráciĂ­ v centre mesta, ale pre starších Rusov je to dobre známy ÄŤeskĂ˝ spisovateÄľ. V ruštine je Hašekovi venovaná internetová stránka:

http://lib.ru/GASHEK/

    J. Hašek sa uĹľ ako šestnásĹĄroÄŤnĂ˝ sa vydal na potulky po Morave. NeskĂ´r sa s kamarátom a tieĹľ so svojĂ­m bratom sa viackrát vydal na potulky po RakĂşsko – Uhorsku. Prešiel dnešnĂ© Slovensko ( naprĂ­klad uskutoÄŤnili aj prechod VysokĂ˝mi Tatrami a vystĂşpil aj na ĂŹumbier ), PoÄľsko, MaÄŹarsko, krajiny bĂ˝valej Juhoslávie, sporná je jeho účasĹĄ v bojoch proti tureckĂ©mu Ăştlaku v MacedĂłnsku, prešiel Bavorsko a ŠvajÄŤiarsko. Pri cestovanĂ­ mu pomáhala jeho znalosĹĄ jazykov, veÄŹ ovládal nemÄŤinu, ruštinu, maÄŹarÄŤinu, francĂşzštinu a poľštinu. KvĂ´li cestovaniu sa vzdal sÄľubnej kariĂ©ry v banke Slávia, Ĺľil bohĂ©mskym Ĺľivotom. Po vypuknutĂ­ 1. svetovej vojny sa J. Hašek dostal na ruskĂş frontu, kde sa nechal zajaĹĄ. Tu vstĂşpil ako dobrovoÄľnĂ­k do ÄŤeskoslovenskĂ˝ch lĂ©giĂ­. Po vypuknutĂ­ revolĂşcie v Rusku vstupuje na zaÄŤiatku roku 1918 do ÄŚervenej armády. V Samare pomáha organizovaĹĄ ÄŤechoslovákov bojujĂşcich proti bielogvardejcom. Po jej obkľúčenĂ­ sa skrĂ˝va pred zatknutĂ­m ÄŤeskoslovenskĂ˝mi lĂ©giami bojujĂşcim proti ÄŚervenej armáde potulovanĂ­m v prestrojenĂ­. V roku 1920 sa stáva ÄŤlenom mestskĂ©ho sovietu v Irkutsku a neskoršie aj zástupcom náčelnĂ­ka politickĂ©ho oddelenia 5. armády. Tu organizuje vydávanie novĂ­n v nemÄŤine, maÄŹarÄŤine, ruštine a po buriatsky. Ku koncu roku 1920 odchádza cez Moskvu do Prahy pomĂ´cĹĄ komunistickĂ©mu hnutiu v Československu. Vracia sa však k predvojnovĂ©mu bohĂ©mskemu spĂ´sobu Ĺľivota a zaÄŤiatkom roku 1923 zomiera na zlyhanie srdca. Jeho dielom a životom sa podrobne zaoberal Radko PytlĂ­k. Ĺ˝ivotopis J. Hašeka v skratke moĹľno nájsĹĄ na internetovej stránke:

http://vojtisek.tripod.com/hasek/biograph.htm

    Po preÄŤĂ­tanĂ­ jeho cestopisnĂ˝ch poviedok mĂ´Ĺľeme smelo tvrdiĹĄ, Ĺľe Jaroslav Hašek bol priekopnĂ­kom expediÄŤnej turistiky. Azda ani nie preto, Ĺľe cestoval ako väčšina vtedajších beĹľnĂ˝ch ÄľudĂ­ najmä pešo, ale pre jeho vnĂ­manie okolitĂ©ho sveta, ktorĂ© si nenechal pre seba, ale zanechal pre všetkĂ˝ch v mnohĂ˝ch poviedkach. NaprĂ­klad v jednom fejtĂłne je pozoruhodná rada jednej detvianskej starenky. J. Hašekovi po otázke na pomery v obci odporuÄŤila: K tomu iÄŹte, ten bol vo Zvolene uĹľ štyri razy u pravotára a po dva razy bol zatvorenĂ˝, to je mĂşdry chlap!

Podrobný zoznam jeho diela možno nájsť na internetovej stránke:

http://vojtisek.tripod.com/hasek/biblio.htm


Ing. Peter Holúbek: Jaroslav Hašek, priekopník expedičnej turistiky