Podzemie pod vežami - živá expozícia pre verejnosť

Jaskyňa pre turistov


Medvedia štôlňa - staré banské dielo 
spristupnené pre verejnosť


miesto kde sa oplatí zastaviť.
Sprístupnená jaskyňa Zlá diera na území Prešovského okresu, pri obci Lipovce
Hudba podľa môjho gusta!
www.raftingadventure.sk

www.dobrodruh.sk

Już od 1989 r. firma Air-Sport  
dzięki swoim skrzydłom ułatwia adeptom latania poznanie piękna trzeciego wymiaru – powietrza
www.extreme-sports.lt
www.klubpratel.wz.cz
www.4d.sk
Jaskyniarsky klub Strážovské vrchy


Odporúcané stránky:
www.esperanto.sk
www.welzl.cz www.galeriaslovakia.sk
www.volny.cz/mongolia
www.vlasta.org
www.vanek.4d.sk



Inzercia

Karavanky, hrebeň Košuty
Ing. Igor Staník , 12.12.2008

    Po celonočnej ceste diaľnicami Rakúska sme sa nadránom prehupli na slovinskú stranu. Janči statočne odolával spánku a aj čoraz užšej a strmšej ceste. Postupne sme stúpali cez mestečko Tržič a dedinu Jelendol až pod planiny hrebeňa Karavaniek. Feldu sme odparkovali v doline, čo to prežuli a vyrazili v ústrety vraj najkrajšej časti tohto hraničného pohoria medzi Slovinskom a Rakúskom. Hrebeň Košuty, nazvaný podľa najvyššieho vrcholu, sa ťahá v dåžke cca 10 kilákov. Na rakúsku stranu spadá strmými stenami, sú tam aj nejaké feráty. Slovinská stranu tvoria trávnaté svahy, tiež pomerne strmé. Na obidvoch stranách sa voľne pasie dobytok aj ovce. Asi tam nemajú našich „ochranárov“. K salašochatám vedú kamenisté cesty. V prípade auta s vyšším podvozkom sa dá ušetriť pomerne dlhý nástup a hlavne otravný zostup (nás našťastie dole zviezli miestni drevorubači a ani podvozok nemali vyšší, zato boli o to rýchlejší).
    Prvý vrchol na hrebeňovke od západu je Veliky Vrh a potom to už ide neustále hore dole s pomerne strmými stúpaniami. Správy o kráse hrebeňa neklamali. Ozaj to stojí za to. Nám sa nepodarilo prejsť celý hrebeň. Prebdená noc a horúčava sa na nás podpísali. Zabalily sme to asi v dvoch tretinách za vrcholom Hohe Spitze. Možno nabudúce, no každopádne z východu, veď už ostáva iba tretina.
    Týmto chcem ešte raz poďakovať drevorubačom – pretekárom, vďaka ktorým sme sa stihli presunúť pod ďalšie slovinské pohorie Kamnišské Alpy a dokonca ešte za vidna postaviť aj stan v planinarskom táborisku nad dedinou Jezersko pod stenami Grintovca, Škuty a Kočny.
 




Komentáre k článku - fotogalérii / Comments to the article - photo gallery: 0x



Pridajte Váš komentár / Add Your comment
Name:
Text:
 

Žiadny html kód nie je povolený / No HTML is not allowed.