Podzemie pod vežami - živá expozícia pre verejnosť

Jaskyňa pre turistov


Medvedia štôlňa - staré banské dielo 
spristupnené pre verejnosť


miesto kde sa oplatí zastaviť.
Sprístupnená jaskyňa Zlá diera na území Prešovského okresu, pri obci Lipovce
Hudba podľa môjho gusta!
www.raftingadventure.sk

www.dobrodruh.sk

Już od 1989 r. firma Air-Sport  
dzięki swoim skrzydłom ułatwia adeptom latania poznanie piękna trzeciego wymiaru – powietrza
www.extreme-sports.lt
www.klubpratel.wz.cz
www.4d.sk
Jaskyniarsky klub Strážovské vrchy


Odporúcané stránky:
www.esperanto.sk
www.welzl.cz www.galeriaslovakia.sk
www.volny.cz/mongolia
www.vlasta.org
www.vanek.4d.sk



Inzercia

Grintavec 2558m n.m.
Ing. Igor Staník , 06.03.2009

   Strecha Kamnišiek Grintavec (2 558 m.n.m.)

    Na úvod musím uviesť opravu mylnej informácie z minulého príspevku. Vrchol Storžič nepatrí zrejme do Karavaniek, ale citujem Wiki ( pre neznalých Wikipédiu ) „ Západně od hlavního hřebene leží další část hor - skupina Storžič. Má jasně vymezený protáhlý hřeben a tvoří výrazný val nad Ljubljanskou kotlinou. Na západě sousedí s Karavankami. Spadá prudce k jihu strmými skalnatými úbočími. „
    K samotnej túre. Počko ako na objednávku, rozchodení, ako by nás za to platili, budík zvonil presne, akurát biľu zavčasu, no proste všetko ako má byť. Pod nákladnú lanovku klasika – autom. Na Českú koču klasika – polokrokoklusom. Tu sme si nechali poradiť, ako to chodia domáci. Odporúčam dodržať, bo každý si pozná najlepšie tú svoju :-) Chodník vedie najprv rozsiahlym suťoviskom v podstate rovnomerne strmo hore. V závere odbočí vpravo a plynule prejde do položenej, zato o to viac rozbitej steny Kočny. Veru by som tadiaľ nechcel schádzať, šutrovisko držalo asi iba silou vôle. Hrebeň ( najprv sme naň museli vyliezť ) bol v pohode, sem tam zaistený, sem tam sme niečo obliezali traverzami, v ktorých sa samozrejme držal čerstvý sneh, zrána ešte primrznutý. Vo výraznom sedle sa chodník delí. Vľavo sa ide priamo na Grintavec, vpravo na Kočnu. Keďže Janči prekypoval energiou, smer bol jasný – Kočna ( 2540 m.n.m. ). S čiastočným využitím jaskyniarskej techniky plazenia, v podstate neustále kopírujúc hrebeň vedie chodník do vrcholového žliabku, ktorý končí krátkym výlezom priamo na vrchol. Zostup trochu komplikoval sneh, o5 plazenie a kúsok za ním známe sedlo. Odtiaľ popod výrazný hrebeň vedie chodník pod vrcholovú stenu Grintavca. Krátkym výšvihom a následne zaisteným traverzom sme sa dostali na druhú stranu hrebeňa, nad Mrzlu dolinu. Stena v tvare trojuholníka bola pomerne položená, no plná čerstvého snehu. Cestu hore sme našli len intuitívne, no pokiaľ nie je značkovanie zakydane, nemal by byť žiaden problém. Z vrcholu je pomerne slušný rozhľad. Treba si uvedomiť, že prevýšenie nad okolitou krajinou je cca 2 km. Slovinci to dokážu využiť. Na Grintavec sa z Bystrice behá vraj najextrémnejší pretek v rámci svetového pohára v behu do vrchu. Bližšie info na http://www.kgtpapez.com/slo/index.asp Do Mlynarskeho sedla chodník miestami vedie hrebeňom, väčšinou ho však traverzuje. Na úrovni sedla sa nachádza pomerne rozľahlá krasová planina, ktorá je zaujímavá výškou okolo 2300 m.n.m. Zo sedla vedie do Mrzlej doliny typický slovinský „ preistený „ chodník ( v Taliansku by to bola zaistená feráta ako vyšitá, tu asi jedno zaistené miesto ), ktorý vedie naprieč stenou s klesaním cca 500 metrov. Spod steny je to už na Česku koču brnkačka, čiastočne suťou a následne chodníkom dôverne známym z ranného výstupu.
    Počas celej túry sme hore stretli asi 4 ľudí, z toho 3 boli naši federálni bratia. Jedno je isté, počasím to istotne nebolo :-) Toto je nesporne výhoda oproti Julkám, o čom sme sa onedlho mohli presvedčiť.
    Podvečer ramovanie stanu, presun cez Jesenicu do Dovje, hľadanie kempu, stavanie stanu pri čelovkách, Janči tuším aj sprcha a nočné šmýkanie sa dolu kopcom.
 




Komentáre k článku - fotogalérii / Comments to the article - photo gallery: 0x



Pridajte Váš komentár / Add Your comment
Name:
Text:
 

Žiadny html kód nie je povolený / No HTML is not allowed.