Podzemie pod vežami - živá expozícia pre verejnosť

Jaskyňa pre turistov


Medvedia štôlňa - staré banské dielo 
spristupnené pre verejnosť


miesto kde sa oplatí zastaviť.
Sprístupnená jaskyňa Zlá diera na území Prešovského okresu, pri obci Lipovce
Hudba podľa môjho gusta!
www.raftingadventure.sk

www.dobrodruh.sk

Już od 1989 r. firma Air-Sport  
dzięki swoim skrzydłom ułatwia adeptom latania poznanie piękna trzeciego wymiaru – powietrza
www.extreme-sports.lt
www.klubpratel.wz.cz
www.4d.sk
Jaskyniarsky klub Strážovské vrchy


Odporúcané stránky:
www.esperanto.sk
www.welzl.cz www.galeriaslovakia.sk
www.volny.cz/mongolia
www.vlasta.org
www.vanek.4d.sk



Inzercia


Expedícia Macedónsko – Albánsko 10/2006
Ján Šmoll 
[26.10.2006, 10070]

   Pokračovali sme v prieskume severnej časti pohoria Jakupica (Macedónsko) a vo výške cca 2240 a 2200m n. m. sme zaregistrovali 2 nové priepasti (golem) s priemerom 10 a 30 m.

Fotografie k článku si možete pozrieť na Macedónsko a Albansko 10/2006





   V tej prvej menšej sme pomocou 100 m lana zostúpili do håbky asi 80-90m. Priepasťou pod číslom 11, ktorá pokračuje vertikálne dole prúdi silný prievan. Podľa macedónskych hydrológov (informácia I. Žežovský) vody z tejto oblasti vyvierajú vo vývere Gorna Belica (cca 600 m n. m.).
   Pri prieskume nežilových stien sme objavili chodbu s jazerom, ktorá končila. Pre zvýšený stav podzemných vôd (+2 m) z výverovej jaskyne Babuna sme neuskutočnili plánované rozširovacie práce.
   Presunuli sme sa do Albánska a uskutočnili prieskum ponorov na Prespanskom jazere (853 m n. m.). Vody z týchto ponorov (cca 35 m3/s) tečú popod pohorie Galičica (2250 m n. m.) a po 18 km vyvierajú v Ochridskom jazere (695 m n. m.). Na hlavnom ponore sme odhodili pár skál a objavili asi 100 m dlhú jaskyňu so 40 m dlhým jazerom. Jaskyňa o rozmeroch cca 6x10 m, končila ďalším jazerom 8x8 m a hlbokým sifónom; håbku jazier sme nepresvietili, ale predpokladáme min. 10 m. Celý spád týchto ponárajúcich vôd je asi 75 cm na 100 m a to pri priamom smere teda 18 km, ale ako skutočne sa jaskyňa v podzemí kľukatí bude jasné až po prieskume. Ïalej musíme spomenúť aj povrchové vody, teda s planiny Galičica (2250 m n. m.), ktoré zrejme prenikajú do podzemia a napájajú tento mohutný podzemný hydrologický systém.
   Navštívili sme pohorie Idhembelit a preskúmali jaskyňu Petranik, ktorú pred pár rokmi skúmali chorvátski potápači. Vystúpili sme na planinu a zaregistrovali jednu jaskyňu a priepasť s håbkou cca 20-30 m, ktorú sme však nepreskúmali.
   Pri spiatočnej cesta sme na podnet domácich Albáncov išli navštíviť jaskyňu na rieke L. iLenagatices, vstúpili sme do mimoriadne krásnej skalnej tiesňavy s výškou stien 50-150 m s množstvom otvorov. Postúpili sme asi 2 km, podľa mapy sme zistili, že táto tiesňava môže dosahovať dåžku aj 20-30 km a tak sme sa vrátili. Miestami sme na skalných stenách nachádzali zvyšky krasovej výzdoby, niektoré aj 2-3 m veľké. Najzaujímavejšie však boli teplé pramene (min10; teplota 25-30°C) nielen vo vchode tiesňavy ale dokonca 200-300 m v samotnom kaňone.
   Cestou späť sme opäť sme opäť navštívili I. Žežovského a naplánovali budúcoročnú výpravu na planinu JAKUPICA.

Účastníci: J. Szunyog, P. Vaněk, L. Očkaik, J. Psotka, M. Miškov, J. Šmoll



Ján Šmoll: Expedícia Macedónsko – Albánsko 10/2006


Komentáre k článku - fotogalérii / Comments to the article - photo gallery: 0x



Pridajte Váš komentár / Add Your comment
Name:
Text:
 

Žiadny html kód nie je povolený / No HTML is not allowed.