Podzemie pod vežami - živá expozícia pre verejnosť

Jaskyňa pre turistov


Medvedia štôlňa - staré banské dielo 
spristupnené pre verejnosť


miesto kde sa oplatí zastaviť.
Sprístupnená jaskyňa Zlá diera na území Prešovského okresu, pri obci Lipovce
Hudba podľa môjho gusta!
www.raftingadventure.sk

www.dobrodruh.sk

Już od 1989 r. firma Air-Sport  
dzięki swoim skrzydłom ułatwia adeptom latania poznanie piękna trzeciego wymiaru – powietrza
www.extreme-sports.lt
www.klubpratel.wz.cz
www.4d.sk
Jaskyniarsky klub Strážovské vrchy


Odporúcané stránky:
www.esperanto.sk
www.welzl.cz www.galeriaslovakia.sk
www.volny.cz/mongolia
www.vlasta.org
www.vanek.4d.sk



Inzercia

340 rokov ochrany a prevádzkovania jaskyne Baumannshöhle v Nemecku

František Bernadovič, 21.01.2008 [40047]

    Nemecká spolková republika má v súčasnosti 51 sprístupnených jaskýň, ktoré sa nachádzajú v krasových terénoch na územiach 10 spolkových krajín. Jednou z nich je aj sprístupnená jaskyňa Baumannshöhle v spolkovej krajine Sasko–Anhaltsko.

    Obrázok:
   Merianova medirytina z roku 1654 z interiéru jaskyne Baumannshöhle, nakreslená C. Bunom podľa údajov vojvodu Augusta ml. (z originálu zbierky Kempeho).





    Táto krajina je jednou z mála spomedzi šestnásť spolkových krajín Nemecka, na území ktorej boli už pred viac ako 150 rokmi vyhlásené, na základe osobitných predpisov a nariadení niektoré chránené prírodné územia a prírodné výtvory. Obzvlášť markantným prípadom toho je jaskyňa Baumannshöhle v pohorí Harz pri mestečku Rübeland, kde bol už v roku 1668 vydaný veľmi zaujímavý dokument o jej ochrane. Podľa povestí jaskyňu objavil baník Baumann v prvej pol. 16. storočia pri hľadaní rúd. Prvá písomná zmienka o nej pochádza z roku 1565 od zürišského lekára K. Gesnera (1516 – 1565). Svedectvo o návštevách dávajú zachované nápisy na jej stenách. Najstarší nápis pochádza z r. 1571. Organizované výstavy do jaskyne s fakľami a horiacimi štiepkami z borovicového dreva sú písomne doložené z r. 1646. Prvý známy sprievodca po jaskyni bol Valentín Wágner, ktorý dostal toto privilégium od vojvodu z Braunschweigu v r. 1649, ktorého predtým po jaskyni niekoľkokrát sprevádzal. V tomto období bola vytvorená Casparom Meriánom (1621 – 1687) unikátna medirytina, podľa nákresu C. Buna, ktorá je považovaná za prvé realistické dielo zobrazujúce interiér prírodnej jaskyne s návštevníkmi na území Nemecka. Jej odtlačok tvorí jednu z ilustrácií slávneho diela Mathäusa Meriana staršieho (1593 – 1650), ktoré bolo vydané v r. 1654 pod názvom Topographia germaniae. Medirytina sa dodnes nachádza v súkromnej zbierke Stephana Kempeho vo Wiesbadene. Po smrti Wágnera v r. 1660 sa nikto viac nestaral o jaskyňu, čo spôsobilo značné poškodenie jej kvapľovej výzdoby zo strany rôznych návštevníkov. Rudolf August, vojvoda z Braunschweigu a Lüneburgu po zistení tejto skutočnosti nechal v r. 1668 zabezpečiť vchod do jaskyne uzamykateľnými dverami. Namiesto nebohého V. Wágnera ustanovili do funkcie sprievodcu po jaskyni Hansa Jürgena Beckera. V archíve mesta Wolfenbütell sa o tom našiel písomný dokument, ktorý obsahuje nasledovný text.

    Ustanovenie rodiny Becker do funkcie:
    Treba vedieť, že my nevnímame bez nevôle a začudovania s akou mierou odbíjajú nerozvážni ľudia v jaskyni Baumannshöhle všetko to čo sa odbiť dá a to čo sa nedá, inak zničia a všelijaké iné zločiny a svojvôľu tu páchajú. Sú v stave z čírej radosti a svojvôle roztrieskať, zohaviť a zničiť aj niekoľko pekných figúr, ktoré tu príroda formuje v podobe nanebovstúpenia Krista...
    Všade ale v cudzích krajinách je taká istá jaskyňa, ktorá je viac známa ako toto miesto, považovaná v každom čase od všetkých rozumných ľudí za zázračné dielo prírody. A aby tomu bolo tak aj tu, nariadilo jedno z najjasnejších kniežat a pánov, pán Rudolf August vojvoda z Braunschweigu a Lüneburgu nahradiť nebohého Valentína Wágnera jeho zaťom – Hansom Jürgenom Beckerom – baníkom z Rübelandu. Tomu istému so všetkou vážnosťou rozkázal, aby vzal túto jaskyňu pod patronát a dohliadal, aby sa v nej nič nezničilo a nepoškodilo a aby sa všetko uchovalo v pôvodnom prírodnom stave. Ïalej, aby dozeral tiež na to, aby nikto z cudzej nespútanej zberby nebol neohlásene vpustený dnu. Dozeral, aby Tí istí, ktorí sa dostali do jaskyne tajne boli na prvýkrát vystavení dohováraniu a varovaniu, na druhýkrát pokutovaniu a na tretíkrát boli nahlásení riadnej vrchnosti k tvrdému potrestaniu. A aby bolo tým, ktorí sa predom nahlásia, vyjdené v ústrety so všetkou zdôrilosťou a skromnosťou a dbané na to, aby sa pri ceste do jaskyne a von z nej nezranili. Ïalej im treba ukázať všetko to, čo je pozoruhodné a poskytnúť im užitočnú inštruktáž i nad rámec ich želaní.
    Prikazujeme pritom všetkým baníkom a ostatným obyvateľom Rübelandu pod hrozbou trestu, aby sa celkom zriekli a zdržali vodenia cudzích ľudí do jaskyne a z jaskyne. Podľa toho sa má každý riadiť a vôbec chrániť pred nepríjemnosťou.

    Dané v Blankenburgu, dňa 10. 4. 1668.

    Simon Finckius

    Toto nariadenie vydané v r. 1668 je nepochybne rozumným prezieravým opatrením proti vylamovaniu kvapľov a poškodzovaniu jaskyne. Znamená zároveň oficiálny začiatok jej ochrany. Nariadenie tohto druhu bolo výnimočné a jednorázové nielen na území terajšej spolkovej krajiny Sasko–Anhaltsko, ale i v ostatných spolkových krajinách Nemecka. Určite je to výnimočný dokument o ochrane jaskyne aj vo vzťahu k ostatným európskym krajinám. Dynastia jaskyniarskej rodiny Beckerovcov sa vzorne starala o prevádzkovanie a ochranu jaskyne Baumannshöhle viac ako dvesto rokov. V tomto pozitívnom trende pokračovali aj všetci ďalší spravovatelia a prevádzkovatelia až do dnešných čias.
    Pre mnohé generácie nemeckých občanov i početným zahraničným návštevníkom bola jaskyňa Baumannshöhle, popri povesťami opradenom a neďalekom vrchu Brocken (1 241 m n. m.), ten najzaujímavejší turistický objekt v pohorí Harz. V 17. – 19 stor. mala takú príťažlivú silu, že jej návštevu považovali za najväčší zážitok a vyvrcholenie každej cesty po Harzi. Návštevníkov bývalo spravidla niekoľko tisíc ročne. Výrazne ich začalo pribúdať v prvej pol. 20. stor. Po vzniku NDR v roku 1945 sa priemerná ročná návštevnosť pohybovala okolo 200 000 osôb. Po zjednotení Nemecka v roku 1990 sa návštevnosť pohybuje okolo 150 000 osôb ročne.
    Jaskyňu Baumannshöhle som navštívil celkom štyrikrát – súkromne i služobne a môžem potvrdiť, že má stále na viacerých úsekoch prehliadkovej trasy peknú kvapľovú výzdobu. Určite za to vo veľkej miere vďačí aj dávnemu a prezieravému opatreniu zo strany nepochybne vzdelaného a esteticky cítiaceho braunschweigského vojvodu.

Literatúra:

Christiane Funkel: Die Entwicklung der Schutzgebiete im Land Sachsen-Anhalt, Sonderheft 3:330 Jahre Schutz der Baumannshöhle, Landesamt für Umweltschutz Sachsen-Anhalt, PSF 681, Halle 1998.

Kempe S., Reinboth F.: Die beiden Merian Texte von 1650 und 1654 zur Baumannshöhle und die dazugehörigen Abbildungen, Die Höhle-Heft 2, Jahrgang 52, VÖH, Wien 2001.

    Pre Spravodaj SSS napísal F. Bernadovič




Komentáre k článku - fotogalérii / Comments to the article - photo gallery: 0x



Pridajte Váš komentár / Add Your comment
Name:
Text:
 

Žiadny html kód nie je povolený / No HTML is not allowed.